Yrittäjänä matkakulujen tai työn lisäksi veloitettavien tuotteiden ja palveluiden laskuttamisesta täytyy aina sopia erikseen asiakkaan kanssa.

Miten lisään matkakulun tai asiakkaalta veloitettavan hankinnan laskulle?

Kun laskutat asiakastasi tarvikkeista, päivärahoista tai matkakuluista (kilometrivähennys, päiväraha, matkalippu yms.), ne ovat normaalia veronalaista myyntiä siinä missä palvelukin.

Kulujen laskuttaminen onnistuu normaalin laskun yhteydessä. Voit eritellä ja lisätä kulut laskulle omille laskuriveille.

Huomioithan, että yrittäjänä laskuttamasi kulut ovat aina arvonlisäveron alaista tuloa. Tämän vuoksi asiakkaalta laskutettaviin kuluihin tulee aina lisätä arvonlisävero toimialasi ALV-kannan mukaisesti.

Miten lisään kulut yritystoiminnan menoksi?

Kun lisäät tarvikkeet yrityksesi kuluksi, saat ne sekä alv- että tuloverovähennyksiin. Alv-palautukset maksetaan ensi vuoden helmikuussa ja loppuosa kuluista pienentää verotettavaa tulostasi ja näkyy siis lopullisessa verotuksessa. 

Loppujen lopuksi maksat siis veroa ainoastaan työn osuudesta ja mahdollisesta tarvikkeiden katteesta. Tarvikkeiden ja muiden yrityksen hankintojen verohyödyt tulevat käyttöösi siis vasta lopullisen verotuksen yhteydessä.

Jos sinulla on paljon hankintoja, joita myyt eteenpäin, niin käytännössä voit pienentää ennakkoveroprosenttiasi. Laske uusi veroprosentti niin, että se täsmää kirjanpito-osiossa näkyvään tulokseen (tulot-menot). Silloin et maksa turhaan ennakkoveroa tarvikkeista tässä vaiheessa.

Hankinnat ja matkakulut voi lisätä menoksi seuraavalla tavalla:

Asiakkaalle myytävä tuote, palvelu tai matkalippu

  • Lisää hankinta menoksi "uusi" ja "meno" -välilehtien kautta
  • Lisää ostokuitti sähköisenä menon liitteeksi
  • Kirjaa ylös menon lisätiedot ja tallenna meno
  • Kirjanpitäjä tarkistaa menon viikon sisällä, jonka jälkeen meno näkyy laskelmissasi

Päiväraha tai omalla autolla ajettu matka

  • Avaa "matkakulu" -välehti
  • Valitse onko kyseessä kilometrivähennys vai päiväraha
  • Seuraa sivun ohjeita ja kirjaa matkan tiedot ylös
  • Kun matkakulu on tallennettu, niin se lisätään suoraan kirjanpitoosi

Huomioi myös, että vaikka et saisikaan laskuttaa asiakkailtasi kuluja tai matkoja jotka olet tehnyt yritystoimintaa varten, niin saat silti vähentää ne verotuksessasi.

Löysitkö etsimäsi vastauksen?