Yrittäjyyteen sisältyy ajoittain myös matkustelua. Sinua voidaan esimerkiksi pyytää käymään asiakaskäynnillä tai toisessa kaupungissa on oman alasi messut jossa olet edustamassa. Näistä matkoista voit tehdä matkakuluvähennyksen omalla käyttäjätililläsi. 

Matkakulut pienentävät verotettavaa tulostasi vuoden päätteeksi, joten ne toimivat samalla tavalla kuin verovähennykset. Kyseessä on siis rahanarvoinen hyöty yrittäjälle. Olemme koonneet helpon listan, josta näet mitkä matkakulut ovat vähennyskelpoisia.

Näet kaikki lisäämäsi matkakulut käyttäjätililtäsi "vähennykset" -välilehdeltä.

Kilometrivähennys

Jos lähdet autolla kotoa töihin muualle kuin varsinaiselle työpaikalle, matkan ajokilometrit saa vähentää kotipihasta alkaen. Vähennyksen saa tehdä edestakaiselta matkalta. Kirjaa aina ylös auton kokonaiskilometrilukema matkan alussa ja lopussa.

Esimerkiksi: Jos toimipisteesi sijaitsee Vaasassa ja käyt Helsingissä myyntireissulla tai muuten töissä, voit kirjata työajon. Matkan alussa auton kokonaiskilometrilukema on 13 550 km, kirjaa tämä aloituslukemaksi. Ajon päättyessä lukema on 14 452 km, kirjaa tämä päättymislukemaksi.

Kilometrivähennys lasketaan siis automaattisesti auton matkamittarilukemien perusteella. Kirjauksen voit tehdä käyttäjätililläsi klikkaamalla "uusi" ja "työajo". Myös auton pysäköintimaksut ovat vähennyskelpoisia.

Entä jos vaihdan autoa kesken vuoden tai ajan usealla autolla?

Jos sinulla on vuoden aikana käytössä useampia autoja, niin jokaisesta autosta täytyy pitää ajopäiväkirjaa, jossa on auton rekisteritunnus, päivämäärät, matkareitit ja matkamittarilukemat. Kaikkien autojen osalta täytyy ottaa ylös vuoden alun ja lopun kokonaismittarilukema. 

Jos auto vaihtuu kesken vuoden, otetaan ylös vaihtumishetken mittarilukemat. Vuoden alun mittarilukemat lasketaan yhteen molemmista autoista, ja samoin vuoden lopun, ja nämä kilometrimäärät merkitään palveluumme vuoden päättyessä. Pidä kuitenkin itselläsi lisäksi tallessa erikseen ajopäiväkirja kummankin auton osalta erikseen.

Jos jomman kumman auton ajoista yli 50% on työajoa, niin kyseinen auto pitäisi merkata yrityksen omistukseksi kirjanpitoon, eikä tämä valitettavasti ole meillä mahdollista.

Huomioi, että kilometrikorvaus kattaa kaikissa tapauksissa auton ylläpidosta koituvat kulut kokonaisuudessaan, joten polttoaineita, huoltoja tai vakuutusmaksuja ei voi erikseen vähentää palvelussamme.

Huomioi, että kodin ja vakituisen työpaikan välisiä matkoja ei vähennetä yrityksen kirjanpidon kautta, vaan ne katsotaan yksityisajoiksi. Nämä matkat voit ilmoittaa itse henkilökohtaisella veroilmoituksellasi keväällä.

Päiväraha

Ulkopaikkakunnalle tai ulkomaille suuntautuvasta matkasta voit tehdä lisäksi kirjauksen päivärahasta. Matkan tulee olla vähintään 15km päähän kotoasi tai työpisteeltäsi.

Lisää "Uusi" ja “Matkakulu”-osiosta löytyvään laskuriin matkan alku- ja loppuhetki, matkan kohde ja kuvaus. Laskuri laskee sinulle automaattisesti päivärahan määrän, joka kirjataan sinulle verovähennykseksi.

Kotimaan päivärahat 2019:

Osapäiväraha: Matkan kesto yli 6 tuntia  19 euroa/päivä
Kokopäiväraha: Matkan kesto yli 10 tuntia  42 euroa/päivä

Matkaliput

Julkisen kulkuneuvon käyttö siirtyessä asiakkaalle on myös vähennyskelpoista. Matkalipun voi vähentää samalla tavalla kuin muutkin matkakulut. Lipun tiedot syötetään muista matkakuluista poiketen käyttäjätilin "meno" -välilehdellä.

Ohjeet menon kirjaamiseen löydät klikkaamalla tästä linkistä.

Löysitkö etsimäsi vastauksen?